רק 51% מההורים הפקידו 52 ₪ נוספים בחסכון לכל ילד
השבוע נפגשתי עם נטע, אימא טריה לתינוקת בת 4 חודשים.
"מזאת אומרת חיסכון לכל ילד? המדינה מפקידה בכל חודש לתכנית 55 שקלים.
מה? אני יכולה להוסיף 55 שקלים נוספים מהקצבה של אמה?"
אני יכול לומר לכם כשאמה תגיע לגיל 21 יהיה לה סכום מאוד יפה מאחר ואימא שלה קיבלה את המלצתי להעביר מהר את התכנית שיושבת כברירת מחדל בבנק לבית השקעות שמניב רווחים לפחות פי 20.
מהי תוכנית חיסכון לכל ילד וקצת נתונים שיפתחו לכם ההורים את העיניים…
"מאז הקמתה בשנת 2017, תוכנית 'חיסכון לכל ילד' הייתה עדה לצמיחה משמעותית, כאשר בסך הכל 18 מיליארד שקל הופקדו לילדים. בשנה האחרונה בלבד הופקדו שלושה מיליארד שקל, מה שמדגים את הפופולריות הגוברת של התוכנית. על פי נתונים שפרסמה הביטוח הלאומי, היו כ -3.5 מיליון תוכניות חיסכון פעילות עד סוף 2022. יתרה מזאת, השנה נפדו 117,166 תוכניות חיסכון במלואן, עם סכום פדיון כולל של כ 559 מיליון שקל.
במסגרת תוכנית זו המדינה מספקת הפקדה חודשית של 55 שקל לתוכניות חיסכון או לקופות גמל, שמטרתה לסייע לילדים בזמן שהם עוברים לבגרות בגיל 18 או 21. בנוסף, להורים יש אפשרות לתרום 55 שקל נוספים מקצבת ילדיהם, ובכך למעשה להכפיל את הפיקדון החודשי לחיסכון לטווח הארוך. באופן מפתיע, רק 51% מההורים בחרו לנצל הזדמנות זו, למרות היתרונות המשמעותיים שלה לטווח הארוך.
בשל שיעור התגובה הנמוך של ההורים בהפקדות נוספות, 73% מהכספים שהופקדו עד כה תרמו על ידי הביטוח הלאומי, בעוד שרק 27% הגיעו מההורים' פיקדונות נוספים שנוכו מקצבת הילד. ראוי לציין כי החל מדצמבר 2022 בוצעו שינויים בתהליך בחירת נתיב ההשקעה עבור אלה שהוריהם לא בחרו. עבור הילד הראשון, מסלול ברירת המחדל כרוך כעת ברמת סיכון מוגברת בקרנות הגמל, ואילו הדרך לילד השני הולכת בדרך של אחיהם הגדול.
על פי נתוני הביטוח הלאומי, 182,360 ילדים נולדו בשנת 2022. מתוכם 65% היו תוכניות חיסכון שנפתחו על ידי הוריהם שבחרו בדרך השקעה. עבור 35% הנותרים, נבחר מסלול ההשקעה המוגדר כברירת מחדל, שיעור דומה לשנים קודמות. מבין אלה שעבורם נבחר מסלול ברירת המחדל, 21% הם ילדים בכורים, ואילו 79% הם ילידים שניים ואילך. עבור הקבוצה האחרונה, הבנק או קופת הגמל שנבחרו מתיישרים עם ההחלטה שהתקבלה לאחיהם הגדול ( s ).
לגבי אפשרויות ההפקדה, קיימות שתי אפשרויות: בנקים או קופות גמל. אם נבחר קופת גמל ( על ידי ההורים או הילד עם גיל 18 ), ניתן להעביר את הכספים בין קרנות שונות או מסלולי השקעה באותה קרן לאורך השנים, אך מעבר לחיסכון בבנק אינו אפשרי. למי שבוחר בבנק, ניתן לעבור בין נתיבי חיסכון שונים באותו בנק ( עם שינוי אחד מותר כל חמש שנים ), אך לא בין בנקים שונים או לקופת גמל. אתר הביטוח הלאומי מספק מידע ומאפשר לבדוק ולשנות את מסלול ההשקעה.
מאז השקת התוכנית בשנת 2017 עד סוף 2022, סך הכל 17.813 מיליארד שקל הועברו לתוכניות החיסכון. מתוך סכום זה 73% ( 12.953 מיליארד שקל ) הגיעו מהביטוח הלאומי כפיקדון בסיסי, והשאר 27% ( 4.860 מיליארד שקל ) תרמו על ידי ההורים כפיקדון נוסף שנוכה מקצבת הילדים.
הנתונים חושפים כי נכון לשנה שעברה, 22% מהתוכניות הפעילות ( 760,917 ) מנוהלים בבנקים, בעוד שמעל 2.7 מיליון תוכניות ( 78% ) מנוהלים בקרנות גמל. להורים הזכות להחליט באיזו תוכנית להשקיע את כספי ילדיהם. מתוך כל החיסכון המדווח על ידי גורמי השקעה, 56% ( למעלה משני מיליון חיסכון ) נבחרו על ידי ההורים, בעוד 33% ( כ- 1.19 מיליון חיסכון ) נבחרו על ידי הביטוח הלאומי לאחר שההורים לא בחרו בילדיהם.
בבחינת החיסכון בבנקים, הרוב ( 40.3% ) מוחזק בבנק הפואלים, ואחריו בנק לאומי ( 20.1% ) ובנק מרקנטיל ( 10.9% ). Otsar Hay'il ובנק Masad הם הבנקים הכי פחות מיוצגים ברשימה. בקרנות הגמל נמצא החיסכון הגבוה ביותר ( 35.8% ) באלטשולר שאך, ואחריו הראל ( 23.3% ) והפניקס ( 7.9% ). האינסוף ( 3.5% ) ופרוסה ( 3.1% ) הם בעלי הנתח הנמוך ביותר.
בניגוד לשנת 2021, החיסכון שהוחזק בקרנות הגמל בשנת 2022 חווה הפסד של כשלושה מיליון שקל, בעיקר בגלל השנה המאתגרת שנצפתה בשוק ההון. לעומת זאת, הפיקדונות בבנקים הניבו רווח של כ- 189,000 שקל. חשוב לציין כי חיסכון זה מיועד לטווח הארוך, שעלול להימשך עד 21 שנות השקעה. לפיכך, מנקודת מבט כוללת, השקעה בשוק ההון צפויה לייצר רווח רב יותר, למרות ירידות מזדמנות המתרחשות בשנים השקעה מסוימות.
ירונה שלום, מנכ"לית הביטוח הלאומי, מדגישה את מחויבות הארגון לניידות חברתית ולהפחתת הפערים. תוכנית 'חיסכון לכל ילד' ממלאת תפקיד חיוני בהפחתת אי השוויון והבטחתם שילדים יוכלו להתחיל את חייהם הבוגרים מבחינה כלכלית טובה יותר בגיל 21. הביטוח הלאומי עוסק באופן פעיל עם ההורים, מספק מידע על זכויותיהם ומעודד אותם לבחור את מסלול החיסכון המתאים ביותר לילדיהם. מידע מפורט נגיש בקלות באתר הביטוח הלאומי, ומאפשר להורים ולילדים למקסם את זכויותיהם והזדמנויותיהם."